INTRODUCERE

Este, cu siguranță, nevoie de o cantitate considerabilă de atenție și energie pentru a te gândi la lumea în care trăiești; desigur, atunci când aceste gânduri nu vin în mod automat, din inerția vieții. Dar când această energie există, și consumul ei este stimulat de o nevoie de cunoaștere corespondentă, lucrurile încep să se deschidă, și o nouă viziune, mai largă, își face apariția.

Cum este lumea în care trăiesc?
Cum a apărut?
În ce fel există?
Care sunt legăturile dintre mine și lumea în care traiesc?
Există legi care guvernează aceste legături și această lume?

În general, studiul a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru trebuie să meargă în paralel cu studiul a ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru, în afara propriului nostru corp.

Aceasta ne duce la rolul unui simbol, și anume de a reprezenta o legatură între două lumi. Doar cunoscându-le pe amândouă putem ajunge să înțelegem cu adevărat un simbol.

Să începem așadar cu câteva detalii despre legile universale care se aplică atât la interior cât și la exterior, iar după aceea vom vedea cum sunt ele ilustrate în eneagrama transmisă de Gurdjieff. 

LEGEA VIBRAȚIILOR

Prima lege fundamentală a universului de care vorbește Gurdjieff și pe care o vom aborda este așa-numita lege a vibrațiilor. Se spune că această lege se referă în principal la dezvoltarea vibrațiilor; însă înainte de a vorbi despre dezvoltarea vibrațiilor, trebuie să avem în vedere ce este aceea o vibrație.

Oare ce asociere se produce în mintea noastră atunci când citim acest cuvânt vibrație? Putem oare ajunge să concepem că tot ceea ce vedem în jur este o vibrație, sau parte dintr-o vibrație? De la cercurile făcute într-un lac de o piatră aruncată în el, la sunetului unui gong, sau la bătăile inimii și alternanța zi/ noapte, tot ceea ce există în jurul nostru vibrează.

Oare putem concepe acest lucru? Îl putem vedea în jurul nostru? Fiindcă acesta este primul pas, să ajungem să înțelegem că lumea în care trăim este alcătuită din vibrații, având o rată de vibrație mai înaltă sau mai joasă, dar cu toate acestea, vibrând, mereu.

Legea vibrațiilor ne vorbește despre transformarea pe care vibrațiile o suferă în timp, și prin această transformare avem în vedere transformarea tuturor fenomenelor, proceselor și obiectelor din jur, căci toate aceasta sunt energie/ materie, și prin urmare, vibrează.

În ceea ce privește toate vibrațiile din natură, atât cele ascendente (care își măresc rata de vibrație), sau cele descendente (care își micșorează rata de vibrație), acestea se dezvoltă neuniform, având parte de accelerări și încetiniri periodice, momente în care forța impulsului care a generat vibrația se întărește și slăbește pe parcurs.

O modalitate practică de a verifica acest aspect este de ne observa propriul entuziasm atunci când începem un lucru nou, și felul în care acesta se modifică pe parcursul îndeplinirii lucrului pe care ni l-am propus.

Aceasta înseamnă că între două puncte, cel inițial în care ne propunem să atingem un scop (să-l notăm cu A) și cel final, în care ne-am atins scopul propus (să îl notăm cu Z) există anumite porțiuni/ perioade în care suntem mai dornici și mai capabili de a duce la îndeplinire diferitele etape necesare pentru a ne atinge scopul, și anumite porțiuni/ perioade în care nu suntem. 

Legea vibrațiilor afirmă existența a trei astfel de porțiuni în care, dacă lucrurile sunt lăsate să meargăde la sine, are loc o deviere, și energia inițială a impulsului, în loc să continuie să meargă spre scopul propus, își schimbă direcția, și deviază ajungând în alt punct.

O modalitate de a verifica acest lucru este să devenim mai conștienți de faptul că adesea, atunci când ajungem să ne îndeplinim un scop pe care ni l-am propus, de fapt am ajuns la un rezultat asemănător, însă un pic diferit față de ceea ce ne-am propus inițial.
“Merge și așa!...” ne spunem cel mai adesea; însă, obiectiv vorbind, este altceva. Pe aproape, dar totuși altceva. Însă trebuie să fim suficient de deschiși pentru a putea vedea acest aspect, și suficient de sinceri pentru a-l accepta.

LEGEA CREAȚIEI

În conformitate cu a doua lege a universului, legea creației – sau Legea lui Trei cum mai este ea denumită în Învățătura lui Gurdjieff – toate fenomenele din univers, indiferent de scală, există ca rezultat al acțiunii convergente, în același punct și în același timp, a trei forțe independente.

Denumirile asociate acestor trei forțe au generat, de-a lungul timpului, tot felul de contradicții și confuzii. Unele dintre aceste denumiri sunt următoarele: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh (în creștinism); forța activă, pasivă și neutralizantă; credință, speranță și dragoste; a dărui, a primi, a te împartăși; afirmație, negație, reconciliere; etc.

Singurul mod de a ajunge să înțelegem această lege fundamentală este de a încerca să o observăm în viața cotidiană.

Ca notă generală, din cele trei forțe, primele două sunt cel mai ușor de observat în mod direct, a treia forță devenind mai ușor de perceput direct pe măsură ce avem o experiență îndelungată în observarea primelor două.

Desigur, legea creației este în același timp valabilă și atunci când un proces este creativ și atunci când un proces este distructiv. Cu alte cuvinte, legea se manifestă în toate procesele, indiferent de rezultatul acestora.

Exemplu: când facem o pâine, avem apă (prima forță) care acționează asupra făinii (a doua forță) și căldura, sub formă de foc (a treia forță) care face ca rezultatul, pâinea, să poată apărea. 

Un lucru important de remarcat este faptul că ordinea în care facem lucrurile este esențială pentru obținerea rezultatului dorit. Cu alte cuvinte, nu vom obține pâine dacă punem făina pe foc și apoi adăugăm apă. Ordinea este vitală pentru a ajunge la rezultatul dorit.

De asemenea, cantitatea și calitatea fiecărui element sunt relevante. Pâinea va avea alt gust în funcție de calitatea și tipul de făină, de exemplu.

Acesta este un exemplu clasic de la Gurdjieff.

LEGEA UNITĂȚII

A treia lege fundamentală, legea unității, sau schimbului reciproc, este cea care unește primele două legi menținând echilibrul general.

Dacă prima lege, a vibrațiilor, ne îndeamnă să privim totul ca un proces cu diferite etape, iar a doua lege ne îndeamnă să privim totul ca rezultat al celor trei forțe, ei bine, a treia lege ne învață să vedem legătura dintre lucruri, dintre forțe și etapele proceselor, imaginea de ansamblu, cu alte cuvinte, sistemul.

În eneagrama lui Gurdjieff, aceasta este reprezentată prin cercul care nu are nici început, nici sfârșit.

Acest cerc ne apare ca fiind închis, delimitând ceea ce este înăuntrul lui de ceea ce este în afara lui.

Cu toate acestea, nici un sistem închis nu este un sistem viu.

Ceea ce ne spune legea unității este nevoia vitală a fiecărui sistem – orice obiect și orice ființă vie este un sistem – de a face schimburi cu alte sisteme în efortul de a menține un echilibru interior care să prelungească viața sistemului respectiv la o calitate cât mai bună.

ENEAGRAMA

Haideți să vedem în continuare cum sunt reprezentate cele trei legi fundamentale în cadrul simbolului transmis de Gurdjieff, numit eneagramă, pentru a putea înțelege mai bine în ce fel ne ajută eneagrama să aprofundăm un proces în mișcare.

De la o primă privire este deja destul de simplu de răspuns: cele trei simboluri aferente celor trei legi – hexada pentru legea vibrațiilor, triunghiul pentru legea creației și cercul pentru legea unității – sunt reprezentate suprapuse. 

Observăm că prin suprapunerea celor trei simboluri obținem – pe circumferința cercului – nouă puncte.

Din aceste nouă puncte, trei puncte reprezintă cele trei forțe care crează orice proces din Univers, iar celelalte șase punctele de acumulare ale legii vibrației, cu alte cuvinte etapele din desfășurarea oricărui proces.

Pentru a înțelege mai bine ilustrarea celor trei legi pe eneagramă, vă invităm să vizionați următorul video.

Fragment de la un atelier Solmancers din anul 2017 despre eneagrama lui Gurdjieff.

Ne vom opri aici în ceea ce privește acest articol, urmând să continuăm studiul eneagramei într-un articol viitor. Ca notă generală, Gurdjieff spunea că o persoană cunoaște cu adevărat un anumit proces atunci când îl poate pune pe eneagramă, cu toate etapele care îl alcătuiesc, cu forțele care sunt implicate, etc. 

Acest articol este un fragment introductiv care apare în cărțile despre eneagramă scrise de Alexandru Eugen Cristea, printre ele amintim Process Coaching with the Enneagram și The Business Enneagram. 

Mai multe detalii despre materialele publicate de noi, atât în limba română cât și în alte limbi, pe pagina de Resurse.

Love what you see?

Sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes nascetur ridiculus mus nulla vitae elit libero a pharetra augue. Fusce dapibus tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh ut fermentum massa justo sit amet risus. Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit.

We process your personal data as stated in our Privacy Policy. You may withdraw your consent at any time by clicking the unsubscribe link at the bottom of any of our emails.

Close

My "10 step road to success" free guide

Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Maecenas faucibus mollis interdum. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh.

Close
Page Created with OptimizePress